Yawamaofsweden.com

Om Yawama of Sweden

Tyvärr så har webbutiken Yawama of Sweden stängt i mars 2020 och man kan inte längre beställa deras underbara gosedjur eller hantverk. Då deras arbete var viktigt och inte bara en vanlig webbutik så vill vi att deras historia ska leva kvar. Så här nedan får ni en presentation av vad Yawama of Sweden var för något.

 

Yawama of Sweden grundades först som Savannahome år 2012 av Nicola Fackel. På 70-talet flyttade hennes svenska pappa Rolf Eriksson ifrån Kalix till Zambia för att jobba med jordbrukskooperativ. Där träffade han en Zambiska vid namn Dorothy Findlay och kärlek uppstod. De fick fyra barn, varav Nicola är ett. Hon är född och uppvuxen i Zambia men bor sedan flera år i Sverige där hon utbildat sig på Handelshögskolan i Umeå.

 

Under många år jobbade Nicola med utvecklingsarbete i Afrika, för att bekämpa fattigdom och skapa arbetstillfällen för lokalbefolkningen. På nära håll har hon sett vilken skillnad det gör när människor ges möjlighet till försörjning och att på egen hand ta sig ur fattigdomen. Det var ur den insikten som iden om Yawama of Sweden föddes: ett företag som tar tillvara på den afrikanska hantverksskickligheten och anpassar den för en skandinavisk marknad. Utan att tumma på kvalitet, design eller arbetarnas villkor.

Svensk design - Afrikanskt hantverk

Yawama of Swedens filosofi var att kombinera afrikansk hantverksskicklighet med svensk design. Genom ett samarbete med bloggaren Clara Lidström och designern och stylisten Anna Lidström utvecklades konceptet Yawama Kids, ett barnsortiment som är helt unikt i sitt slag. Kollektionen innehöll produkter för barn i alla åldrar – som även tog hänsyn till så väl miljö som producenter.

 

Clara Lidström driver en av Sverige största bloggar Underbaraclaras Värld. Hon jobbar även som författare, skribent och fotograf.  Anna Lidström är etablerade designer och stylist. Under åren har hon ställt ut sina alster runt om i världen och även föreläst flitigt för designstudenter. De brinner båda två för miljöfrågor, rättvis handel och re:design. Att hitta sätt att försköna hemmet på och samtidigt ta tillvara på jordens resurser!

Hantverk & slow design

Yawama of Sweden tror på Slow Design. Limiterade kollektioner, hantverksmässigt framställda produkter med tidlös design, och en transparens kring produktionen.

 

Orsaken till att de ville använda sig av hantverk från Afrika var bland annat att det:

  • Är hållbart och tar tillvara på tekniker och kunskaper som gått i arv i generationer.
  • Skapar fler arbetstillfällen än massproduktion, särskilt för kvinnor i Afrika som vid småskalig produktion får möjligheten att jobba hemifrån.
  • Är skonsammare för miljön.
  • Inte alltid helt perfekt – men alltid helt unikt.

Fairtrade & Hållbar Design

Yawama of Swedens produkter framställdes med stor respekt för både miljö och producenter. Ägarna besökte regelbundet deras hantverkare på plats i Zambia och arbetade för att skapa långvariga samarbeten baserade på Fairtrades principer. Det innebär bland annat att lönenivåerna är rimliga, att barnarbete & tvångsarbete inte förekommer i produktion, att arbetstiderna respekteras och att arbetsförhållandena är säkra.

 

Många produkter var dessutom tillverkade av återvunna eller ekologiska material. Design och återbruk när det är som bäst!

Afrika

Yawama importerade direkt från hantverkare runtom i Afrika. Afrikanskt hantverk är av hög kvalitet men producenterna har ofta färre exportmöjligheter än i andra utvecklingsländer. Det beror på att

  • Produkterna sällan är marknadsanpassade
  • Producenterna saknar kunskap om exportmarknaden
  • Producenten sakna resurser att marknadsföra sig utomlands
  • Tillverkningsvolymerna är begränsade
  • Produktionen ofta sker i avlägsna områden med dåliga förbindelser.
  • Höga transportkostnader som gör att produkterna har svårare att konkurrera med billig massproduktion