Om Oss

Bakgrund

Yawama of Sweden grundades av Nicola Fackel 2012. På 70-talet flyttade min svenska pappa Rolf Eriksson ifrån Kalix till Zambia för att jobba med jordbrukskooperativ. Där träffade han min Zambiska mamma Dorothy Findlay och kärlek uppstod. De fick fyra barn och jag är nummer 3 i syskonskaran. Jag är född och uppvuxen i Zambia men bor sedan flera år i Sverige där jag också fått min utbildning vid Handelshögskolan i Umeå.

"Under många år jobbade jag med utvecklingsarbete i Afrika, för att bekämpa fattigdom och skapa arbetstillfällen för lokalbefolkningen. På nära håll har jag sett vilken skillnad det gör när människor ges möjlighet till försörjning och att på egen hand ta sig ur fattigdomen." Det var ur den insikten som iden om Yawama of Sweden föddes.

Samarbeten i Sverige

Yawama of Sweden samarbetar med Clara Lidstrom och Anna Lidström. Clara förvaltar en av Sveriges största bloggar "Underbaraclaras Värld". Hon arbetar också som författare, författare, fotograf och radioproducent. Anna Lidstrom är en etablerad designer och stylist som har utställt sina verk runt om i världen och också föreläst omfattande för designstudenter. Båda är inblandade i design och utvecklingen av nya produkter med beaktande av förutsättningarna för producenterna i Zambia. De jobbar även med utvecklingen av varumärket.

Samarbeten i Zambia

På Yawama of Sweden arbetar vi nära vår partner Little Ndaba som är på plats i Zambia. De ser till att produktionen går rätt till i alla led och att mjukisdjuren håller en hög kvalitet.Bomullsgarnet till djuren importeras från Tanzania och levereras sedan till de avlägsna byar där våra kvinnliga producenter bor. När Yawama of Sweden startade år 2012,  sysselsatte vi 6 kvinnor. Idag har nätverket vuxit och fler kvinnor har anslutit sig. I dagsläget har vi över 50 producenter.

Kvinnorna utför det mesta av arbetet med gosedjuren hemifrån. Det gör det möjligt för dem att arbeta och samtidigt ansvara för barn, hushåll och jordbruk. Arbetsuppgifter som i regel faller på kvinnan i familjen. Inkomstmöjligheter är få men genom att arbeta för Yawama of Sweden får kvinnorna en egen inkomst som de själva kan disponera över. Pengarna går till barnens skolgång, malariamedicin eller förbättringar på huset. Att tjäna egna pengar stärker kvinnornas roll i familjen.

När delarna till de stickade djuren är färdiga samlas kvinnorna. De lämnar in sina färdiga alster och hämtar ut mer garn för att kunna producera nya leksaker. Dessa tillfällen är en viktig social mötesplats som också ger dem möjlighet att utveckla sina hantverkskunskaper.

På Little Ndabas verkstad utanför Lusaka samlas sedan en grupp utbildade kvinnor för att montera ihop delarna till gosedjuren. Det är ett noggrant arbete när de tvättas, stoppas och kvalitetkontrolleras. När gosedjuren är färdiga packas och skickas de till Sverige. Har vi tur och inget oförutsett händer landar de hos oss i Umeå ungefär tre veckor senare. 

Hantverk och Slow Design

Yawama of Sweden tror på Slow Design. Limiterade kollektioner, hantverksmässigt framställda produkter med tidlös design, och en transparens kring produktionen.

Vi älskar hantverk för att det

Fairtrade & Hållbar Design

Yawama of Swedens produkter framställs med stor respekt för både People and Planet!