Om Oss

Bakgrund

Yawama of Sweden grundades först som Savannahome år 2012 av mig, Nicola Fackel. På 70-talet flyttade min svenska pappa Rolf Eriksson ifrån Kalix till Zambia för att jobba med jordbrukskooperativ. Där träffade han min Zambiska mamma Dorothy Findlay och kärlek uppstod. De fick fyra barn och jag är nummer 3 i syskonskaran. Jag är född och uppvuxen i Zambia men bor sedan flera år i Sverige där jag också fått min utbildning vid Handelshögskolan i Umeå.

Under många år jobbade jag med utvecklingsarbete i Afrika, för att bekämpa fattigdom och skapa arbetstillfällen för lokalbefolkningen. På nära håll har jag sett vilken skillnad det gör när människor ges möjlighet till försörjning och att på egen hand ta sig ur fattigdomen. Det var ur den insikten som iden om Yawama of Sweden föddes: ett företag som tar tillvara på den afrikanska hantverksskickligheten och anpassar den för en skandinavisk marknad. Utan att tumma på kvalitet, design eller arbetarnas villkor.

Svensk Design – Afrikanskt hantverk

Yawama of Swedens filosofi är att kombinera afrikansk hantverksskicklighet med svensk design. Genom ett samarbete med bloggaren Clara Lidström och designern och stylisten Anna Lidström har vi utvecklat konceptet Yawama Kids, ett barnsortiment som är helt unikt i sitt slag. Kollektionen innehåller produkter för barn i alla åldrar – som tar hänsyn till så väl miljö som producenter.

Clara Lidström driver en av Sverige största bloggar Underbaraclaras Värld. Hon jobbar även som författare, skribent och fotograf.  Anna Lidström är etablerade designer och stylist. Under åren har hon ställt ut sina alster runt om i världen och även föreläst flitigt för designstudenter. De brinner båda två för miljöfrågor, rättvis handel och re:design. Att hitta sätt att försköna hemmet på och samtidigt ta tillvara på jordens resurser!

Hantverk och Slow Design

Yawama of Sweden tror på Slow Design. Limiterade kollektioner, hantverksmässigt framställda produkter med tidlös design, och en transparens kring produktionen.

Vi älskar hantverk för att det

 

Fairtrade & Hållbar Design

Yawama of Swedens produkter framställs med stor respekt för både miljö och producenter. Vi besöker regelbundet våra hantverkare på plats i Zambia och arbetar för att skapa långvariga samarbeten baserade på Fairtrades principer. Det innebär bland annat att lönenivåerna är rimliga, att barnarbete & tvångsarbete inte förekommer i produktion, att arbetstiderna respekteras och att arbetsförhållandena är säkra.

Många produkter är dessutom tillverkade av återvunna eller ekologiska material. Design och återbruk när det är som bäst!

Afrika

Yawama importerar direkt från hantverkare runtom i Afrika. Afrikanskt hantverk är av hög kvalitet men producenterna har ofta färre exportmöjligheter än i andra utvecklingsländer. Det beror på att

 

Vi på Yawama arbetar aktivt för att hjälpa afrikanska producenter att nå ut till den skandinaviska marknaden